Overslaan en naar de inhoud gaan

Zijn de registratierechten nà 1 juni 2018 voordeliger?

Bij aankoop van een gezinswoning in Vlaanderen heft de staat registratierechten, het zijn de kosten verbonden aan het registreren van een akte of geschrift. Tot 1 juni bedragen die 10% van de aankoopprijs van de woning.  Voor een bescheiden woning zijn deze registratierechten verlaagd tot 5%, in de volksmond klein beschrijf genoemd. Of een woning onder dit voordelig tarief geregistreerd kan worden, is afhankelijk van het Kadastraal Inkomen, kortweg het K.I..

Wat gebeurt er op 1 juni?

Vanaf 1 juni 2018 wordt dit systeem vereenvoudigd en worden de registratierechten geüniformeerd tot 7%. Deze verandering is enkel van toepassing op de gezinswoning. Indien het gaat over de aankoop van een woning andere dan de gezinswoning, een aankoop door een rechtspersoon of een aankoop van een bouwgrond, blijft de 10% registratierechten van toepassing.

 

Hoewel het verschil in percentage verdwijnt, verdwijnt de notie van bescheiden woning niet, ze wordt anders gedefinieerd. De nieuwe definitie van een bescheiden woning is een woning met een aankoopprijs van maximum 200.000 euro, voor de kernsteden(*) en de gemeenten in de Vlaamse rand (**) is dit 220.000 euro.

Bij de aankoop van een bescheiden gezinswoning is er een heffing van 7% registratierechten maar is de eerste schijf van 80.000 euro vrijgesteld. Dat betekent een korting van 5.600 euro.

Het voordeel van deze regeling

Het voordeel van deze regeling voor de niet-bescheiden gezinswoning:

Vóór 1 juni: 250.000 euro x 10% = 25.000 euro registratierechten

Vanaf 1 juni: 250.000 euro x 7% =  17.500 euro registratierechten

 

Door de nieuwe regeling zal men bij de aankoop van een gezinswoning van 250.000 euro, 7.500 euro minder registratierechten betalen.

 

Het voordeel van deze regeling voor de bescheiden gezinswoning:

Vóór 1 juni: 200.000 euro x 5% = 10.000 euro registratierechten

Vanaf 1 juni: (200.000 euro – 80.000 euro) x 7% = 8.400 euro registratierechten

 

Door de nieuwe regeling zal men bij de aankoop van een gezinswoning van 200.000 euro, 1.600 euro minder registratierechten betalen.

 

De nieuwe regeling brengt dus lagere registratierechten voor iedereen, zowel voor bescheiden als voor niet-bescheiden gezinswoningen.

 

P.S. wist je dat sinds 1 juni ook de naam registratierechten verandert in verkooprecht.

 

(*) de kernsteden zijn: de gemeenten Aalst, Antwerpen, Boom, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde.

(**) de gemeenten in de Vlaamse rand zijn alle gemeenten van het arrondissementen Halle-Vilvoorde en de gemeenten Bertem, Huldenberg, Kortenberg en Tervuren van het arrondissement Leuven.

Meer gerelateerde artikelen

De Mobiscore, een handige tool?

De Mobiscore is een score geïntroduceerd door het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid. De score geeft een indicatie van de afstand van een woonplaats tot bepaalde voorzieningen zoals het openbaar vervoer. Hoe kleiner de afstand tot de voorzieningen, hoe beter de Mobiscore voor die woning.

Kent u de woningpas?

Tijdens de klimaattop van Parijs in 2015 beloofde ons land om tegen 2050 klimaatneutraal te worden.  Een belofte die een aantal gevolgen met zich meebrengt.

De impact op de bouwsector is niet gering.  Zo moet de EPC-score van de woningen dalen en de verwarming groener worden.  Hoog tijd dus om alle woningen in kaart te brengen. Daarom lanceerde de Vlaamse regering in het voorjaar de woningpas.