Overslaan en naar de inhoud gaan

Enkele weetjes vóór het afsluiten van een hypothecaire lening vanaf 1 april 2017.

Een huis kopen? Op zoek naar een hypothecair krediet? Raadpleeg meerdere “leveranciers” van hypothecaire kredieten.

P.V.D.S.

Indien u op zoek bent naar een hypothecair krediet doet u er goed aan meerdere “leveranciers” van hypothecaire kredieten te raadplegen. Traditioneel wordt dan vooral gedacht aan de banken en vergeet men vaak dat ook verzekeringsmaatschappijen hypothecaire leningen verschaffen.

Breng uw makelaar een bezoek en vraag hem naar het beste tarief.

De kans is groot dat, indien u op die manier 5 tarieven heeft ontvangen, u door de bomen het bos niet meer ziet. Zo goed als iedere kredietgever koppelt aan hun laagste rentevoet het onderschrijven van aanvullende producten zoals bv. openen van een rekening, onderschrijven van pensioensparen, spaarrekening tak 23, schuldsaldoverzekering, brandverzekering, etc.

Jaarlijkse kosten percentage (JKP) als vergelijkingspunt.

 

Verschillende kredietvoorstellen vergelijken is zeer moeilijk maar heel belangrijk. Daarom heeft de wetgever hier paal en perk aan gesteld door middel van een nieuwe hypotheekwet die van kracht is sinds 01/04/2017.

Deze wet verplicht kredietgevers om naast de debetrente (= rentevoet effectief van toepassing op het krediet) ook het jaarlijks kostenpercentage of JKP (= totale kostprijs van de lening) te tonen. Het JKP omvat de prijs van alle nevenproducten en kosten die gepaard gaan met het onderschrijven van een hypothecair krediet.

Wat baat een lage debetrente als de aanvullende producten zeer duur zijn?

Voortaan is het gemakkelijk om te vergelijken. U hoeft enkel de JKP’s van de verschillende partijen naast elkaar te leggen. Maar!

De JKP’s kunnen enkel met elkaar vergeleken worden als de verschillende elementen die de JKP’s omvatten op een gestandaardiseerde wijze kunnen beschreven worden.

Kredietgevers moeten vanaf 1 april, door middel van een gestandaardiseerd document ESIS (European Standardised Information Sheet),  gedetailleerde info geven omtrent uw kredietaanvraag. Naast uw persoonlijke gegevens als kredietaanvrager, de gegevens van de kredietgever en deze van de kredietbemiddelaar bevat dit document de debetrente en het JKP.

 

Meer weten over onze oplossingen met betrekking tot hypothecaire kredieten?

Simuleer uw lening

Meer gerelateerde artikelen

Kent u de woningpas?

Tijdens de klimaattop van Parijs in 2015 beloofde ons land om tegen 2050 klimaatneutraal te worden.  Een belofte die een aantal gevolgen met zich meebrengt.

De impact op de bouwsector is niet gering.  Zo moet de EPC-score van de woningen dalen en de verwarming groener worden.  Hoog tijd dus om alle woningen in kaart te brengen. Daarom lanceerde de Vlaamse regering in het voorjaar de woningpas. 

 

A.V.I.

Zijn de registratierechten nà 1 juni 2018 voordeliger?

Bij aankoop van een gezinswoning in Vlaanderen heft de staat registratierechten, het zijn de kosten verbonden aan het registreren van een akte of geschrift. Tot 1 juni bedragen die 10% van de aankoopprijs van de woning.  Voor een bescheiden woning zijn deze registratierechten verlaagd tot 5%, in de volksmond klein beschrijf genoemd. Of een woning onder dit voordelig tarief geregistreerd kan worden, is afhankelijk van het Kadastraal Inkomen, kortweg het K.I..

P.V.D.S.