Overslaan en naar de inhoud gaan

Koop ik beter een appartement of een huis?

Het aanbod is ruim en de keuze vaak moeilijk. Afhankelijk van de situatie, zijn de verschillen tussen een huis en een appartement soms voordelig, soms nadelig. Dit blogartikel biedt u een houvast om de twee opties te vergelijken.

Het eerste criterium in de keuze van een woning is vaak de prijs. Een appartement is gemiddeld iets goedkoper dan een huis. Volgens De Tijd lag in 2019 de gemiddelde prijs voor een appartement in België op €228.566. Voor een huis telde de Belg gemiddeld €262.196 neer. Die prijzen verschillen wel sterk qua regio én qua staat waarin de woning verkeert.

Ook de locatie en de voorzieningen in de buurt kunnen uw keuze beïnvloeden. Vergeet daarom niet naar de Mobiscore van uw woning te kijken.

Wonen in een appartement

Een groot voordeel in de zoektocht naar een appartement is het ruime aanbod. Op de vastgoedmarkt zijn zowel studio’s, duplexen als appartementen met één of twee slaapkamers te vinden. Een kelder of garage is niet altijd inbegrepen, maar kan soms apart gekocht of gehuurd worden. Indien u veel spullen op te bergen heeft, kan de extra ruimte goed van pas komen.

Denkt u aan gezinsuitbreiding? Dan kan een appartement al snel te klein worden. Er kan niet zomaar leefruimte of een slaapkamer worden bijgebouwd. Daarnaast is het verplaatsen van leidingen en aflopen vaak een moeilijke opdracht. Slijpen in de muren beïnvloedt de stabiliteit van het hele gebouw. De beperkte mogelijkheden in uitbreiding en renovatie, kunnen dan weer invloed hebben op het comfort van het hele gezin.

Naast het criterium ‘ruimte’, is het sociale aspect van wonen in een appartementsgebouw een belangrijk gegeven. Door de nabijheid van buren en het delen van gezamenlijke ruimtes, zoals de inkomhal, is het sociaal contact groter. De kans op burenhinder is daardoor natuurlijk iets groter. Hoewel dat sterk afhangt van de dikte van de muren en de isolatie.

In appartementsgebouwen dienen gezamenlijke ruimtes en installaties ook onderhouden. Hiervoor betaalt u jaarlijks een algemene bijdrage. Die bijdrage is voor kosten van verzekeringen, het onderhoud van de lift en het poetsen van de inkomhal.

Als er herstellingen moeten gebeuren, neemt de syndicus dit op. De kosten van de herstellingen worden onder alle mede-eigenaars verdeeld. Als appartementseigenaar hoeft u niet zelf op zoek naar een geschikte vakman. Dat is handig. Toch betekent dat ook dat u niet zelf aan de slag kan, wat doe-het-zelvers als minder fijn zullen ervaren.

Syndicus

Ook het energieverbruik is een belangrijk criterium bij de aankoop van een woning. Om kopers hiervan een inschatting te geven, wordt het energieprestatiecertificaat (EPC) opgesteld. Hoe lager de EPC-score, hoe minder energie nodig is om de woning te verwarmen. Bij een appartement ligt de EPC-score gemiddeld lager dan bij een huis door de warmte van omringende appartementen.

Het energieprestatiecertificaat is een deel van de woningpas. Dit digitaal paspoort van uw woning omvat alle data en documenten over uw woning. Het gaat om informatie over de bodem waarop de woning gebouwd werd, stedenbouwkundige uittreksels, informatie over de overstromingsgevoeligheid van het perceel, e.a.

TIP: Vraag vóór het tekenen van het compromis, een kopie van het recentste verslag van de vergadering van mede-eigenaars. Dit kan u een goed zicht geven op de algemene kosten én kan u informeren over geplande grote werken.

Wonen in een huis

Huizen beschikken vaak over meer leefruimte en meer kamers. Zo bedroeg in 2019 de gemiddelde woonoppervlakte van een huis 130 m², terwijl dit bij een appartement slechts 80 m² bedroeg. (bron: Immovlan) Ook een garage of tuinhuis kunnen extra ruimte bieden. Gebrek aan opbergruimte, komt bij een huis hierdoor minder voor. Dit is erg praktisch voor mensen met kinderen of een hobby die plaats vraagt.

Bij een huis hoort vaak, naast een terras, ook een tuin. Ideaal voor hondenliefhebbers of mensen met groene vingers. Die buitenruimte heeft invloed op het sociaal contact. De buren bevinden zich iets verder, waardoor de geluidshinder beperkter is. Ook geniet u daardoor van meer privacy dan in een appartement.

Naast sociaal contact kan buitenruimte het mogelijk maken om uitbreidingswerken uit te voeren als de bebouwbare oppervlakte het toelaat. Bij een huis plaatst u een zwembad vanzelfsprekend in uw tuin. Aangezien een appartement meestal slechts beschikt over een balkon, is dit een veel moeilijkere opdracht. Een huis biedt ook meer flexibiliteit. Zo kan de zolder soms omgebouwd worden tot extra slaapkamer of hobbykamer.

Alle onderhouds- en herstellingswerken vallen onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Het onderhoud van een huis met tuin of terras neemt veel tijd in beslag en vraagt ook een hoger budget. Volgens De Tijd bedragen de jaarlijkse onderhoudskosten voor een huis ongeveer 1% van de aankoopprijs. Indien u deze werken als eigenaar zelf uitvoert, kunt u deze kosten drukken.

Als het gaat om energie en isolatie, geeft de EPC-score inzicht. Die is bij een huis vaak hoger dan bij een appartement. Een vrijstaande woning heeft via de gevels een groter verliesoppervlak dan een appartement dat is ingebouwd tussen meerdere gebouwen.

Werkman plaatst dakisolatie

TIP: Breng voor het tekenen van het compromis een bezoek aan de woning samen met een aannemer of architect. Een vakman kan makkelijker gebreken detecteren.

Conclusie

Een appartement of een huis? Een eenduidig antwoord over wat de beste keuze is, bestaat niet. Veel hangt af van budget, persoonlijke voorkeuren en levensstijl. Wenst u meer ruimte, dan sluit een huis beter aan bij uw noden. Heeft u niet zulke groene vingers, dan kiest u misschien beter voor een appartement.

De keuze voor een woonst gebeurt ook op basis van de financiële mogelijkheden. Het is ook erg belangrijk te weten hoeveel een lening kost en hoe u goed vergelijkt. Vraag zeker raad aan uw makelaar over uw lening en de keuze van uw woonst.