Overslaan en naar de inhoud gaan

Kent u de woningpas?

Tijdens de klimaattop in 2015 beloofde ons land om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. Daarvoor moet de EPC-score van de woningen dalen en de verwarming groener worden. Daartoe moet de woningpas zijn steentje bijdragen.

Welke informatie bevat de woningpas?

Een woningpas is een digitaal paspoort van uw woning.  Hierin zitten alle data en documenten over uw woning zoals informatie over de bodem waarop de woning gebouwd werd, stedenbouwkundige uittreksels, informatie over de overstromingsgevoeligheid van het perceel, alle vergunde werken en het EPC.

Het EPC (energieprestatiecertificaat) wordt in 2019 ook in een nieuw jasje gestopt als EPC+. 

Net als bij elektro-toestellen krijgt uw woning een energie score gaande van energielabel A, een energiezuinige woning, tot F, een onvoldoende.  U krijgt vanaf nu niet alleen een overzicht van het huidige energieverbruik van uw woning maar u komt ook te weten wat u kan doen om een betere score te behalen en hoeveel de kosten bedragen om dit te realiseren.  

Hoe kan u de woningpas raadplegen?

Met behulp van uw elektronische identiteitskaart kan u het digitaal paspoort van uw woning raadplegen. 

In een later fase wordt dit verder uitgebreid zodat de beschikbare informatie ook kan gedeeld worden met kopers, huurders, aannemers, architecten, makelaars, notarissen en energiedeskundigen.

woningpas, hypothecair krediet, woning

Wat zijn de voordelen van de woningpas?

  • in één klik krijgt u een overzicht van de huidige toestand van uw woning;
  • administratieve vereenvoudiging want er moeten geen afzonderlijke attesten of aanvragen meer bezorgd te worden aan de overheid;
  • promoten van een betere EPC-score van de woning;
  • woningen worden duurzamer en energiezuiniger.

Momenteel wordt er een eerste, vereenvoudigde versie getest. Volgend jaar breidt het systeem uit en tegen 2020 zal dit systeem volledig operationeel zijn.

Meer info vindt u via http://woningpas.vlaanderen.be/

A.V.I.