Overslaan en naar de inhoud gaan

Hypothecair krediet met voorschotten

Het aangaan van een hypothecair krediet is een ernstige zaak, die velen slechts éénmaal in hun leven meemaken.  Het verplicht de ontlener tot het aangaan van het engagement om gedurende een lange tijd maandelijks een bedrag te betalen.

Het aangaan van een hypothecair krediet is een ernstige zaak, die velen slechts éénmaal in hun leven meemaken.  Het verplicht de ontlener tot het aangaan van het engagement om gedurende een lange tijd maandelijks een bedrag te betalen.  Doorgaans zal de klant op zoek gaan naar de meest voordelige rentevoet.

De vraag die men zich dikwijls stelt is of men kiest voor een variabele voordelige rentevoet die bv. om de 3 jaar kan wijzigen of te kiezen voor een vaste hogere rentevoet maar die gedurende 20 jaar niet kan wijzigen. 

Gaan de rentevoeten in de toekomst nog verder dalen of zullen ze stijgen?

Eens de klant zijn beslissing genomen ontleent hij meestal het volledige bedrag hetzij op basis van de variabele, hetzij op basis van de vaste rentevoet.

Nochtans heeft hij ook nog een andere mogelijkheid.  Het is ook mogelijk, binnen 1 hypothecair krediet, het te ontlenen bedrag op te splitsen in meerdere bedragen (ook voorschotten genoemd) en dit zonder bijkomende kosten.

U leent bijvoorbeeld 200.000 EUR:

200.000 EURO ontlenen  op 20 jaar aan een vaste rentevoet van 2,65%

OF

100.000 EURO ontlenen op 20 jaar aan een vaste rentevoet van 2,65% en

100.000 EURO ontlenen op 20 jaar aan een variabele rentevoet van 2,00%

 

Deze opsplitsing kan in bepaalde gevallen meer aansluiten bij de financiële situatie  van de klant. Een eenvoudig berekening zal aantonen of er al dan niet een financieel voordeel is.

Meer gerelateerde artikelen

Kent u de woningpas?

Tijdens de klimaattop van Parijs in 2015 beloofde ons land om tegen 2050 klimaatneutraal te worden.  Een belofte die een aantal gevolgen met zich meebrengt.

De impact op de bouwsector is niet gering.  Zo moet de EPC-score van de woningen dalen en de verwarming groener worden.  Hoog tijd dus om alle woningen in kaart te brengen. Daarom lanceerde de Vlaamse regering in het voorjaar de woningpas. 

Zijn de registratierechten nà 1 juni 2018 voordeliger?

Bij aankoop van een gezinswoning in Vlaanderen heft de staat registratierechten, het zijn de kosten verbonden aan het registreren van een akte of geschrift. Tot 1 juni bedragen die 10% van de aankoopprijs van de woning.  Voor een bescheiden woning zijn deze registratierechten verlaagd tot 5%, in de volksmond klein beschrijf genoemd. Of een woning onder dit voordelig tarief geregistreerd kan worden, is afhankelijk van het Kadastraal Inkomen, kortweg het K.I..