Overslaan en naar de inhoud gaan

Een overbruggingskrediet, wat is dat?

Wilt u een nieuwe woning kopen, maar is uw huidige nog niet verkocht? Dan kan een overbruggingskrediet een goede oplossing zijn. Zo 'overbrugt' u de periode tussen de aankoop van uw nieuwe en de verkoop van uw huidige woonst.

Hoe werkt het? 

Net zoals bij een ‘standaard’ woonkrediet, betaalt u bij een overbruggingskrediet een maandlast. Maar die bestaat enkel uit intresten. U lost dus maandelijks geen kapitaal af. Dat doet u pas op het einde van het krediet. U betaalt dan alles in één keer, met de opbrengsten van de verkochte woning.

De looptijd van het overbruggingskrediet is beperkt in tijd, maar kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren. Het vastleggen van de looptijd, bepaalt meteen ook de overbruggingsperiode. Het is de termijn waarbinnen u de tijd heeft om uw woning te verkopen. Daarmee wordt niet het sluiten van de compromis bedoeld, maar wel het verlijden van de akte.

Een overbruggingskrediet wordt toegekend op voorwaarde dat u als verkoper een bewijs kan voorleggen dat uw huidige woning te koop staat. Daarbij zal de kredietgever kijken naar de marktwaarde van het pand dat u wilt verkopen. Zo stelt hij de verwachte opbrengst van de verkoop van de woonst vast. Die (markt)waarde bepaalt het maximum bedrag dat u in het overbruggingskrediet kan lenen. In de praktijk zal de kredietgever het overbruggingskrediet enkel toekennen als ook het hypothecaire krediet voor de nieuwe woning bij hem wordt afgesloten.

for sale

Wat met de huidige hypothecaire lening? 

Uw actueel hypothecair krediet heeft nog een openstaand saldo. Dat moet uiteraard nog afbetaald worden. In de praktijk zal het saldo meegenomen worden in het overbruggingskrediet. U betaalt dus maandelijks het overbruggingskrediet en de aflossing van het nieuwe woonkrediet.

Een cijfervoorbeeld

Stel, u verwacht gezinsuitbreiding en wil een groter huis kopen. Dat huis staat te koop voor 340.000 euro. U verwacht 250.000 euro te krijgen voor het huis waar u nu woont, maar daar moet u nog 70.000 euro voor afbetalen. Dat betekent dat u na de verkoop 180.000 euro zou overhouden: 250.000 – 70.000 = 180.000 euro.

huissleutel met sleutelhanger

Als het saldo van de huidige hypothecaire lening wordt meegenomen, zal uw overbruggingskrediet 250.000 euro bedragen. Zolang uw huis nog te koop staat en u uw geld nog niet gekregen heeft, betaalt u hierop enkel rente. Aangezien het nieuwe huis duurder is, heeft u een bijkomend hypothecair krediet nodig. In dit voorbeeld zal dat een krediet van 160.000 euro zijn: 340.000 – 180.000 = 160.000 euro.

Opgelet, in dit cijfervoorbeeld wordt er geen rekening gehouden met andere kosten zoals registratierechten, notariskosten, hypothecaire inschrijving, dossier- en schattingskosten.

Wat als uw huidige woning niet tijdig verkocht geraakt?

De looptijd van uw overbruggingskrediet is verstreken, maar uw woning is nog niet verkocht? Dat is erg vervelend, want nu wordt het krediet opeisbaar. Praat hier zeker over met uw kredietgever, maar reken niet op een verlenging van de looptijd. TIP: bepaal van in het begin een realistische (terugbetalings)termijn. Zo vermijdt u deze onaangename situatie.  

Wat als uw huidige woning niet genoeg opbrengt?

Wordt uw huidige woonst wel verkocht, maar voor minder dan de verwachte prijs? Dan kan u daarmee het volledige kapitaal van het overbruggingskrediet niet terugbetalen. Ook in dit geval wordt het krediet opeisbaar. Bespreek dit zeker met uw kredietgever, maar probeer deze situatie te vermijden. TIP: zorg voor een realistische inschatting van de waarde van uw woonst.

Wanneer kiest u best voor een overbruggingskrediet?

Kiezen voor een overbruggingskrediet in plaats van een ‘standaard’ hypothecair krediet brengt voordelen met zich mee:

  • Meer financiële ademruimte omdat u enkel de rente op het (tijdelijk) krediet moet betalen en nog geen kapitaal moet aflossen.
  • Minder tijdsdruk waardoor u de nodige flexibiliteit heeft om een goed bod op uw vorige woning te bekomen.
  • Meer vrijheid om uw droomhuis te kunnen kopen op het moment dat het uw pad kruist.  
puzzelstukken

Conclusie

Een overbruggingskrediet is een handige oplossing om de periode tussen de aankoop van uw nieuwe en de verkoop van uw huidige woning te overbruggen. Voor andere situaties kunnen andere kredieten beter geschikt zijn. Welk krediet u ook kiest, ga voor een krediet die bij uw financiële situatie past.

Of een overbruggingskrediet voor u interessant is, bespreekt u best met uw kredietmakelaar. Die staat steeds klaar om op al uw vragen te antwoorden. Hij/zij zal voor uw persoonlijke situatie een simulatie maken en het marktaanbod vergelijken.